ΤΟ ΒΡΗΚΑ τυχαία αλλά για καλή μου τύχη και δεν χρειάστηκε να το ξαναγράψω...
Για άλλη μία φορά, κανείς δεν είναι προκατειλημμένος, αλλά η κριτική έχει να κάνει με αυτά που θέλουμε να δούμε κι όχι ξεκάθαρα αυτά που μας δίνονται...
Καταρχήν σε σχέση με τα "γεγονότα της πληροφορικής"...
Θεωρώ λάσπη και προσβολή το πέσιμο σε πρωτοετείς για την πολιτική επιλογή τους, όταν με κόσμο που έχει κάνει την ίδια πολιτική επιλογή έχουμε και παλαιότερα (και τώρα) καλές σχέσεις...Όταν έχουμε παλέψει πλάι πλάι και έχουμε μοιραστεί αγώνες...
Και τις καλές σχέσεις τις αναγνωρίζω και θέλω να συνεχίσω να τις έχω...(στα πλαίσια μιας ευρύτερης συμμαχίας εντός του Παν/μιου για ζητήματα παιδείας και όχι μόνο...)κι ευχαριστώ την ΦΑΚ που ανταποκρίθηκε άμεσα, όταν τραμπουκίστηκα από ΔΑΠίτες...
Όταν κόλλαγατε αφίσες στον πανεπιστήμιο και σας τραμπουκίσαν οι δαπίτες ποιόν είχες πάρει τηλέφωνο? Και ποιούς πήγες να βρείς στο τζαμί για βοήθεια? Υπέγραψε η φακ τότε την καταγγελία ή όχι?
για "παράταξη του 16"(συζητήσεις εντός κινήματος), που τελικά έγινε Πρωτοβουλία Γένοβα - συμμετέχει στην ΕΑΑΚ.
Στην "παράταξη του 16" ΕΑΑΚ & γενοβα δεν συμμετείχαν...ήταν η πρόταση και το διήμερο που έγινε εκ μέρους μας και είχε σαν αποτέλεσμα την ΑΡΕΝ.(για να μην συγχέουμε πράγματα και καταστάσεις...)
ΕΑΑΚ & γενοβα συμπαρατάχθηκαν κάποιους μήνες μετά (και μάλιστα με πιο "κλειστές" διαδικασίες)
οι εκλογές δεν είναι για να εκπέμπουν μηνύματα προς το κίνημα...μάλλον το αντίστροφο ισχύει.
Ακριβώς το ίδιο λέω...Οι εκλογές στην
υπηρεσία του κινήματος! Όχι να στείλουν μήνυμα στο κίνημα, αλλά να στείλουν μήνυμα στην κοινωνία
εκ μέρους του κινήματος.
(Ας έγραφαν την επόμενη μέρα οι αστικές φυλλάδες που τις διαβάζει ο πολύς ο κόσμος "Οι μειωψηφίες της Μαριέττας, πήρανε αυτοδυναμία σε 300 σχολές...", πόσο ενισχυτικό θα ήταν για το κίνημα; πόσο ενισχυτικό θα ήταν ακόμα και για την ψυχολογία τη δική μας και του κόσμου που αγωνιζόταν...;)
ολοι κερδισαν απο τα σκηνικα του μαιου ιουνιου. αλλοι κερδισαν μονο εκλογικα. αλλοι και ουσιαστικα. η φακ ανηκει στους δευτερους. η διαφωνεις και σε αυτο;
Άλλο το να έχεις κέρδισμα, κι άλλο να επικαλείσαι οτι ο
εαυτός σου ή η συλλογικότητά σου
ήταν και είναι το κίνημα....
Το να έχεις κέρδισμα σαν μια δύναμη που συμμετείχε προωθητικά για το κίνημα και τις διαδικασίες του είναι σωστό και λογικό επακόλουθο. Το να επικαλείσαι όμως το κίνημα για να έχεις όφελος είναι λίγο (έως πάρα πολύ) λάθος, κατά τη γνώμη μου...
Προσωπικά δεν θυμάμαι να χρησιμοποιείται ο όρος "κέντρα αγώνα", αλλά φράσεις του τύπου "ένα μέρος να τα λέμε ρε παιδιά", και άλλα γλυκανάλατα.Διαφώνησα και πάλι θα διαφωνούσα, απλά γιατί δεν θεωρώ ότι η ουσία είναι εκεί....υπήρχαν σοβαρότερα θέματα με τα οποία θα μπορούσαμε όλοι να ασχοληθούμε.Τα κέντρα αγώνα κάτι σαν ασπιρίνες στον ετοιμοθάνατο μου έκαναν...
Μην με αναγκάσετε να εκφράσω προσωπικό παράπονο, για το πώς αντιμετωπιζόταν και ίσως ακόμα αντιμετωπίζεται η άποψη μου σε συντονιστικά...Άν δεν άκουσες τη φράση "κέντρο αγώνα" μάλλον κι εμένα και άλλους συντρόφους, απλά όταν μιλούσαμε μας είχες "χεσμένους" (με το συμπάθειο)
Σοβαρότερα θέματα;;;ποιά; Τα
μπανια του λαου
;;;
Για μένα
το σοβαρότερο θέμα ήταν το με ποιόν τρόπο θα δωθεί συνέχεια...
Κάποιοι πήραν απόφαση για εκλογές? Έτσι αόριστα? Ποιοί ήταν αυτοί? Απαντάς μόνη σου στο τέλος μιλώντας για συνεπή στάση για την μετατροπή των εκλογών. Άρα κι εσεις να καταγράψετε συσχετισμούς θέλατε απο τις εκλογές. Άρα είσασταν κι εσείς κομμάτι αυτών που πήραν απόφαση για εκλογές. Το ότι δεν το κάνατε αντιπαραθετικά με τις Γενικές Συνελεύσεις, μην τρελάθουμε, δεν είσασταν πρωτοπόροι, καμία αριστερή ομάδα δεν θα το ΄λεγε ποτέ αυτο. Αρα ουσιαστικά δεν διαφέρετε σε τίποτα.
Να συμφωνήσω για το πώς λειτούργησαν οι εκλογές. Λάβε υπόψην σου όμως και τη δυναμική της κάθε συλλογικότητας-παράταξης. Και δυστυχώς ο συσχετισμός δύναμης-επιρροής για τη λήψη αυτής της απόφασης ήταν πολύ (μα πάρα πολύ) μείον μας. Θα έβαζα κι ένα αστεράκι με αναφορά στο ρόλο που έπαιξε η «παραδομένη» στους «άλλους» (τους εχθρούς του κινήματος) ΕΦΕΕ, όταν έβγαλε αυτήν την απόφαση που τυπικά δεσμεύει το σύνολο των φοιτητικών συλλόγων. Θα μου πείς: είσαι με την τυπικότητα;;; Θα σου πω, πως όχι. Αλλά δεν είδα κανέναν από εμάς (τους κινηματίες) να μην υποτάσσεται σ’αυτήν την απόφαση και να ζητά απόφαση από το σύλλογό του να μην κάνει εκλογές…(που θα ήταν μια καλή λύση…)
καποιοι πηγαν για εκλογες αλλα και εσεις πηρατε την πρωτοβουλια για συσπειρωση κτλ κτλ. συσπειρωση κατω απο ποιες προυποθεσεις; για ποιους λογους; και σε τελικη αναλυση με ποιους; με τον κοσμο που αποτελουσε το κινημα η με αυτους που προσπαθουσαν (αλλες φορες επιτυχως αλλες οχι) να το μανιπουλαρουν; η σταση των αριστερων παραταξεων και στα φοιτητικα και πολυ περισσοτερο τωρα εδειξε πως οχι μονο δεν εχουν τη διαθεση να κανουν ρηξεις αλλα ειναι και ανικανες.
Ενώ η αποχή σας σαν ΦΑΚ από το συγκεκριμένο διήμερο (ενώ κάποιοι παραστήκαν στο διήμερο της ΣΣΠ τις ίδιες μέρες, θυμήστε μου το θέμα του;;;ήταν πολύ διαφορετικό, από την συνέχεια και με ποιούς όρους της κινηματικής δράσης;;;) ήταν πράξη αντίθετη "στους ινστρούκτορες που "μανιπιουλάρουν". Και η παρουσία σας σε διήμερα των ΕΑΑΚ (κάτι μή κομματικό, έτσι;;;) παλαιώτερα πώς εξηγείται;;;
Ε, μή με τρελάνετε οτι δεν υπάρχουν προκαταλήψεις...(μακάρι να ήξερα από πού προέρχονται...για να μπορούσα να απαντήσω, αλλά δεν πιστεύω οτι κάποιος έχει να μου καταλογήσει το οτιδήποτε...πέρα ίσως απο μια μικρή αφέλεια που με διακατέχει και πιστεύω ακόμα πως συλλογικοί αγώνες μπορούν να γίνουν με τη συμμετοχή συλλογικοτήτων, αλλά χωρίς αυτές οι συλλογικότητες να προσπαθούν να "καπελώνουν" με τον ένα ή τον άλλο τρόπο*...)
* και άλλο καπέλωμα (δηλαδή οικειοποίηση), άλλο αντιπαράθεση προτάσεων, άλλο συντονισμένη προσπάθεια τροποποίησης συσχετισμών (δηλαδή ζύμωση)
εφτασες και στο προκειμενο. οτι οι συνιστωσες του κοινοβουλευτικου συριζα συμφωνησαν και κακως ολοι οι υπολοιποι δεν πηγαν μαζι τους. γιατι δυστυχως αυτο ειναι το ζητουμενο ολων αυτων των παραταξεων. να παρουν κοσμο μαζι τους και οχι να πανε μαζι με τον κοσμο. εκει ειναι η διαφορα με τη φακ. η φακ δεν διεκδικησε ποτε ουτε το ρολο του θυρωρου στο πανεπιστημιο ουτε το ρολο του διαχειριστη καταστασεων. ο λογος στους φοιτητες ε;
Κάνεις λάθος σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ και τις τότε συνιστώσες του...Η ΚΟΕ (φοιτητικά Αριστερά Σχήματα), την κουβέντα για το αν τελικά θα ενταχτεί ή όχι στο ΣΥΡΙΖΑ, την ξεκίνησε στο εσωτερικό της 2 με 3 μήνες μετά την πρόταση για "παράταξη του 16". Γιατί το προκείμενο δεν ήταν οι εκλογές, αλλά το κίνημα (όπως σε κάθε κινηματική, εξεγερτική κατάσταση που παίρνει χώρο στην ελληνική κοινωνία)...
Θυρωρός και διαχειριστής καταστάσεων κατά τη γνώμη μου είναι αυτός που θεωρεί τη συνδιοίκηση ώς ευκαιρία επιβολής αιτημάτων. Μην γελιώμαστε, ο νόμος είναι φτιαγμένος ωστε οι φοιτητές να είναι οι πιο σιγανές (έως ανύπαρκτες) φωνές στα όργανα αυτά... Το να μεταφέρεις ακόμα και κινηματικά αιτήματα στα όργανα συνδιοίκησης, είναι αυταπάτη...Τίποτα δεν αλλάζει χωρίς μαζικό κίνημα, χωρίς την απαίτηση συμμετοχής όλων (πράγμα που δεν θα σου δώσουν ποτέ) και χωρίς να ξεκαθαρίζουμε στους καθηγητάδες, πρυταναίους κλπ πως το Α και το Ω στο Πανεπιστήμιο είναι οι συνελεύσεις των φοιτητικών
συλλόγων. Μέσα από εκεί θα διεκδικήσουμε, μέσα και μόνο μέσα από εκεί έχουμε να κερδίσουμε. [Άλλο που κάποιοι που καταγράφονται (με βάση αγωνιστόμετρα) πιό αγωνιστές και πιο ντούροι, ενώ ταυτόχρονα ψηφίζουν πρυτάνεις κλπ κλπ]
Στο σημείο αυτό διαφωνούμε και εντός ΑΡΕΝ...Αλλά δεν παύουμε να παλεύουμε για την άποψη της υπεροχής κινημάτων και φοιτητικών συλλόγων.
ωστε δεν ειναι θεμα κουκιων; τοτε γιατι στην πληροφορικη δε στηριξατε την κατασταση που ειχε διαμορφωθει "απο τα κατω" που λετε κι εσεις αλλα στησατε(;) δικια σας;
Όταν είμαστε εκτός πληροφορικής είμαστε καλοί (δεν ξέρω αν τελικά ισχύει, αλλά έχω την αίσθηση οτι κανείς δεν δυσαρεστείται που στο Νηπιαγωγών υπάρχει παρέμβαση των Αριστερών Σχημάτων και παλεύει σταθερά για κάποια πράγματα...) κι όταν "μπαίνουμε στα χωράφια σας" όχι;;;Η απάντηση σε αυτό έχει να κάνει με το πως αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη πανελλαδικοποίησης των αγώνων και την κοινή κατεύθυνση-πρόταση-ζύμωση των εμπειριών από όλες τις πόλεις και σχολές. Εκεί βασιζόταν και το ευρύτερο κάλεσμα για "παράταξη 16".
Αλλά αφού ούτε στα Γιάννενα έχει καταφέρει να καθιερωθεί, μια πιο μόνιμη συνεννόηση και πράξη (πρωτοβουλιακή), όσων συμμετείχαν και συμμετέχουν στις κινηματικές διαδικασίες δεν μπορούμε απλά να στηρίζουμε ό,τι ήδη υπάρχει για συντεχνιακά, "κλειστά" θέματα όταν δεν υπάρχει διάθεση διεύρυνσης σε περιόδους μή καταλήψεων. Το έχω πεί επανειλημμένα σε ένα σωρό συντονιστικά πως πιστεύω πως οι πιό δυνατές και αγωνιστικές σχολές πρέπει να στηρίζουν-κινητοποιούν-"τσιγκλάνε" και τις υπόλοιπες...Δυστυχώς το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί ακόμα με όρους...Και ας μην ξεχνάμε πως εμάς (που είμαστε σε πιο "φλώρικες" σχολές) όταν μαθαίνουμε να γίνεται κάτι στο Πανεπιστήμιο μας νοιάζει. Συμμετέχουμε και στηρίζουμε. Κι αυτό γιατί η πολιτική μας ταυτότητα μας δίδαξε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης...Δυστυχώς δεν ξυπνάς ένα πρωί και αποφασίζεις οτι "είμαι μαζί και στηρίζω το κίνημα"...
Νομίζω αυτά είχα να πώ (προς το παρόν)
και πάλι καλημέρα σας!
Υ.Γ. και να σας καλέσω όλους σε μία εκδήλωση-παρουσίαση dvd (με υλικό πανελλαδικό από το Δεκέμβρη), που πήραμε σαν πρωτοβουλία να κάνουμε ως ΚΟΕ, σήμερα το απόγευμα στις 19:00, στο "πολυθέμαμα".